Pyszne udka kurczaka pieczone w marynacie miodowo- musztardowej z dodatkiem piwa, dużej ilości cebuli i marchewki. świetny pomysł na obiad każdego dnia. Udka są bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 5- 6 udek lub podudzia kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1/3 szklanki piwa
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • po 1/4 łyżeczki tymianku, estragonu, pieprzu i soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz z rękawa i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane udka piekę jeszcze przez 45 minut w tej samej temperaturze by nabrały apetycznego koloru. Podaję z ulubionymi dodatkami.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy