Kolejny przepis, który wykonywałam pierwszy raz w swoim życiu tylko po to by przekonać się czy też potrafię oraz wzbogacić nieco dla Was zakładkę "Wielkanoc" w potrawy typowo tradycyjne. Wiem, że na tym blogu to one cieszą się największą popularnością i cieszę się, że macie do mnie zaufanie w tej kwestii. Prawda wygląda tak, że zanim przygotuję dla Was przepis, który obarczę nazwą "kuchnia polska", wcześniej zaczytuję się w różną literaturę kuchni polskiej tak, by móc przygotować dla Was przepis w pełni perfekcyjny i taki, który zawsze uda się smaczny. Pyszny, polski żur na białej kiełbasie z jajem o ostrym i delikatnie kwaśnym smaku to z pewnością smak wspomnień. Wypróbujcie i oceńcie sami.

Przepis na zakwas do żurku:
  • 500 ml przegotowanej, chłodnej wody
  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4-5 liści laurowych
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
Przepis na żurek:
  • 1 pęczek włoszczyzny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • 1, 5 litra dobrej wody
  • przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku
  • 250-500 ml zakwasu na żur
  • 400 gram surowej, białej kiełbasy
  • 2 kawałeczki suszonych grzybów
  • 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 4-5 łyżek śmietany 30%
  • do podania: jajka ugotowane na twardo; rzeżucha
Zakwas żytni na żur
Wszystkie składniki umieszczam w słoju i dokładnie mieszam. Mieszankę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 4-5 dni, mieszając co jakiś czas. Powinien mieć zapach i smak kwaskowaty. Przygotowany zakwas przelewam do butelki i umieszczam w lodówce.

Przepis na żurek
Całą włoszczyznę wraz z suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne 15 minut. Na końcu dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli oczuwam taką konieczność to również chrzanem i gotuję jeszcze 4-5 minut. Kiełbasę z zupy kroję na mniejsze kawałki, można ją przesmażyć na patelni przed podaniem z zupą. Żurek podaję z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajem. Posypuję również rzeżuchą i majerankiem.

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy