Pieczywo

Orkiszowy chleb słonecznikowy

08:00

Bardzo smaczny i prosty chleb z dużą ilością siemienia lnianego i nasion słonecznika. Chleb codzienny, długo utrzymujący świeżość z idealnie chrupiącą skórką.

Składniki (na bochenek, który upiekłam w keksówce 12x 25 cm):
  • 400 gram mąki orkiszowej, typ 1850
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o aromacie trufli) + odrobina do wysmarowania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Mleko podgrzewam, powinno być letnie. W misce mieszam drożdże i cukier, odstawiam do wyrośnięcia na 5 minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika i siemię lniane. Dokładnie wyrabiam ciasto po raz kolejny i umieszczam w wysmarowanej formie. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce - powinno podwoić objętość (zazwyczaj umieszczam w piekarniku nagrzanym do 50 stopni). Po tym czasie chleb umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez godzinę. Studzę na kratce.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze