Uwielbiam zupy pomidorowe w każdym wydaniu, te z dodatkiem ryb i owoców morza szczególnie, gdyż to moje ulubione dodatki. Ta zupa ma w sobie wszystko co mieć powinna. Karmelizowaną cebulę z dodatkiem czerwonego wina, pyszne pomidory, które poza sezonem smakują lepiej z puszki. Delikatną rybę, przepyszne krewetki i smaczny makaron, prosto z Włoch. A całość uwieńczona świeżymi ziołami. Kochani, nie ma lepszej zupy pomidorowej niż ta. Przysięgam!
Składniki (na 2-4 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki młodego czosnku
- 1/3 papryki czerwonej
- 400 gram pomidorów z puszki marki Łowicz
- 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz
- 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina
- 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki
- 300 gram filetu z pstrąga łososiowego
- 6-8 krewetek tygrysich
- przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii
- pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub cukru
- natka pietruszki i szczypiorek
Smacznego, Klaudia.
uwielbiam Twoje przepisy i za każdym razem jak patrzę na te zdjęcia nabieram ochoty na te pyszności :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
Jeeej dziękuję za te miłe słowa!
UsuńPozdrawiam! :)
wygląda pysznie, choć krewetek nie trawię :) jakbym je wyjęła, to zapewne pałaszowałabym jak szalona! :)
OdpowiedzUsuńKrewetki można zastąpić innym rodzajem ryby i też z pewnością będzie pysznie! Pozdrawiam :)
Usuńfantastyczny pomysł na pomidorową! Dla mnie to idealne połączenie moich ulubionych owoców morza i pomidorowej!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kobiecemysli.pl
Dziękuję za miłe słowa. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
UsuńPozdrawiam :)