Bardzo smaczna propozycja na zdrowe, aczkolwiek niezbyt lekkie śniadanie. Zapiekana połówka awokado z żółtkiem a do tego przepyszny, czosnkowy sos aioli to istne niebo w gębie. Tą bombę kaloryczną ale zarazem witaminową postanowiłam wzbogacić o posiekane drobno warzywa: rzodkiewkę, paprykę i natkę pietruszki. Sos aioli wykonałam na oleju lnianym, gdyż często zapominam, że można wykorzystać go w taki sposób. Dzięki temu zabiegowi nasze danie bogate jest w WNKT, które są tak ważne w naszej diecie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 duże awokado
  • 2 żółtka
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • natka pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
Sos aioli (czosnkowe):
  • 2-3 żółtka
  • 150 ml oleju lnianego
  • szczypta soli
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego
Awokado dzielę na pół, wyciągam pestkę i powiększam wgłębienie po niej. Wkładam do każdego po jednym żółtku, doprawiam solą oraz pieprzem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 4-5 minut. Jeśli awokado nie chce trzymać odpowiedniej pozycji należy ściąć je przy podstawie by nie "bujało" się na boki. Czasem jednak nie jest to potrzebne.
Paprykę, rzodkiewki i natkę pietruszki kroję w drobną kostkę.

Czosnkowe aioli
W moździerzu ucieram czosnek z sokiem z cytryny i solą na gładką pastę. Żółtka ubijam mikserem z utartym czosnkiem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, wlewam olej lniany cały czas ubijając. Kiedy olej się skończy powinniśmy uzyskać gładki, puszysty sos. Na koniec dodaję czosnek niedźwiedzi.

Połówkę awokado podajemy z porcją sosu aioli i pokrojonymi w kostkę warzywami.

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy