Przepyszna granola z dodatkiem masła orzechowego i dużej ilości posiekanych orzechów i nasion. Jedna z lepszych granoli jakie jadłam, bez dodatku suszonych owoców, przez co uważam, że jest dużo smaczniejsza i dużo bardziej chrupiąca. Jak dla mnie jest perfekcyjna!
Składniki (na zapełnienie dużego słoika):
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mieszanki różnych orzechów, ja użyłam włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Orzechy siekam i mieszam z cynamonem i płatkami owsianymi. Miód mieszam z masłem orzechowym a następnie dodaję do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Granolę piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut, mieszając co 10-15 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia temperaturę zwiększam do 200 stopni. Granolę studzę i przekładam do szczelnie zamkniętego słoja.
Smacznego, Klaudia.
Zdecydowanie moja ulubiona wersja :) Robię ją od dobrego roku non stop!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Super!! Ja całkiem niedawno wymyśliłam ten przepis ale w smaku jest obłędna! Mam pomysł na jeszcze jedną, ciekawą granolę i myślę, że niebawem przepis pojawi się na blogu :)
UsuńPozdrawiam