Zupa krem z marchewki, batata z dodatkiem masła orzechowego to bardzo smaczna propozycja na obiad. Jest to jedna z lepszych zup jakie jadłam, nie jestem przekonana czy to za sprawą batata, którego uwielbiam czy to dlatego, że tak bardzo lubię masło orzechowe. Mimo, iż zupa jest kremem wszystkie składniki są w niej wyczuwalne. Idealna słodycz marchewki i batata oraz smak masła orzechowego. Zupę podałam z kozim serem, olejem z pistacji i świeżo mielonym pieprzem. Bardzo smaczna propozycja, którą serdecznie wszystkim polecam.

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży batat
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • mały ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • lampka białego, wytrawnego wina
  • litr bulionu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu
  • przyprawy: majeranek, bazylia, tymianek, szczypta chili i imbiru w proszku
  • do podania: kozi ser, olej z pistacji, świeżo zmielony pieprz
Na maśle smażę posiekany czosnek i cebulę przez 2-3 minuty. Dodaję pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, batata, ziemniaka. Dodaję przyprawy i całość duszę kilka minut. Wlewam wino i duszę do momentu aż jego większa część odparuje. Dodaję bulion i gotuję warzywa do miękkości. Po ugotowaniu warzyw miksuję całość na krem. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej bulionu lub wody. Ponownie umieszczam zupę na ogniu i podgrzewam. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę. Mieszam zupę do momentu rozpuszczenia masła i ponownie miksuję blenderem. Zupa powinna być gładka i kremowa w konsystencji. Jeśli jest taka konieczność doprawiam solą i pieprzem. Podaję z kozim serem, olejem z pistacji i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze:

  1. Jakiś czas temu pokochałam połączenie warzyw z masłem orzechowym, muszę spróbować tej zupy :-)

    OdpowiedzUsuń