Ciasto, które w smaku przypomina słynne ciastka "Delicja". Biszkopt nasączony Limocello, konfitura z pomarańczy, gęsta galaretka i lekko wytrawna polewa z czekolady. Przepyszne ciasto na weekend.
Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm):
- biszkopt z tego przepisu
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3-4 łyżki konfitury pomarańczowej
- 3 łyżki Limoncello
- 50 gram mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 10 gram masła
Przygotowuję biszkopt i studzę. Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Biszkopt nasączam Limoncello i pokrywam konfiturą. Kiedy galaretka będzie na tyle gęsta, że nie będzie się rozpływała na boki nakładam ją na ciasto. Całość umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i masło. Dodaję mleko i kakao, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną polewą pokrywam ciasto i umieszczam w lodówce do jej stężenia.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy