Pomysł na klonową granolę chodził za mną od dawna i zrodził jeszcze wiele nowych pomysłów na inne granole. Lubię wracać do tej standardowej na miodzie z dużą ilością suszonych owoców i orzechów. Nie mniej uwielbiam różnorodność i granola, której motywem przewodnim jest syrop klonowy i dużo orzechów jest niesamowita w smaku! Niezwykle chrupiąca, słodka i taka charakterystyczna. Nigdzie nie kupicie takiej, a nawet jeśli nie będzie ona tak smaczna.

Składniki (na jeden duży słój granoli):
  • 2 i 1/;2 szklanki płatków owsianych
  • 100 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • 10-11 daktyli
  • 1/3 szklanki babki płesznik
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Wszystkie orzechy i daktyle siekamy. W misce mieszamy płatki, posiekane orzechy i daktyle, babkę płesznik, nasiona chia, wrzątek i syrop klonowy, miód oraz przyprawy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Granolę pieczemy 45 minut i mieszamy co 10 minut, tak by się nie przypaliła. Studzimy i przekładamy do słoja.

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy