Składniki (na 2 -3 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- trawa cytrynowa (sproszkowana)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 dużego batata
- 1/2 mango
- 250 gram filetu z pstrąga łososiowego
- 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sambal oelek
- szczypta papryki wędzonej
- garść świeżej bazylii tajskiej i mięty
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego/ daktylowego/ z agawy
- opcjonalnie sok z limonki
- cząstki limonki/ cytryny do podania
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz rybę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Próbujemy zupę i doprawiamy ewentualnie jeszcze większą ilością sosu sojowego i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy do zupy drobno posiekane zioła. Podajemy od razu z ćwiartkami cytryny lub limonki.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy