Obłędny makaron w sosie z gorgonzoli i białego, słodkiego wina z dodatkiem świeżego szpinaku, suszonych pomidorów i kurczaka. Nic dodać, nic ująć.
Składniki:
- 150 gram piersi kurczaka
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów
- garść świeżego szpinaku
- 80 ml białego, słodkiego wina
- 1/3 szklanki bulionu
- 80 gram gorgonzoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- świeże oregano
- 130 gram ulubionego makaronu tagliatelle, użyłam szpinakowego
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente w dużej ilości osolonej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną drobno szalotkę, czosnek i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Składniki doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu na patelnię wrzucamy rozdrobnioną gorgonzolę. Redukujemy sos do 1/3 i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane świeże oregano. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i podaję.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy