Prosta propozycja na treściwe i smaczne śniadanie z moim ulubionym dodatkiem czyli szparagami. Polecam wszystkim tym, którzy lubią mieć świadomość tego co ląduje na ich talerzu i dbają o swoje zdrowie. Danie jest bowiem bogate w witaminy i składniki mineralne pochodzę z warzyw i kiełków.
Składniki:
Składniki:
- 4 jajka
- 8-10 szparagów (odrywamy zdrewniałe końce szparagów i gotujemy je przez 3 minuty we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i postępujemy zgodnie z przepisem poniżej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- 1 pomidor malinowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 żółtej papryki
- garść kiełków słonecznika
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka serka homogenizowanego (można pominąć)
Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone szparagi (główki odkładamy na bok) i smażymy 3-4 minuty, doprawiamy. W tym czasie w misce mieszamy jajka ze śmietaną i serkiem. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i wlewamy na patelnię. Źródło ciepła pod patelnią obniżamy do minimum. Na wierzch omleta nakładamy plastry pomidorów, szynkę parmeńską i główki szparagów. Patelnię przykrywamy folią aluminiową i smażymy omleta z jednej strony przez 8-10 minut. Po tym czasie gotowy omlet należy zsunąć z patelni i posypać kiełkami. Podajemy od razu.
Smacznego, Klaudia.
ależ pyszności :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl