Kasza

Jaglanka bananowa z mango podana z jagodami, arbuzem i granolą

08:30

Czasami moje śniadania to proste posiłki, których przygotowanie zajmuje kilka minut. Czasem są to wymyślne i trudne potrwawy a innym razem takie które mają w sumie masę przeróżnych składników, które po złączeniu w jedną potrawę okazują się najlepszym połączeniem. Tym razem tak było. Banan, mango, arbuz i jagody. Brzmi jak sałatka owocowa a jest to przepyszny krem z dodatkiem kilku owoców. Całość bardzo letnia, orzeźwiająca ale zarazem sycąca i smaczna. Z pewnością bomba... witaminowa!

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki wody
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 mango
  • 1 dojrzały banan
  • 2- 3 łyżki gotowej granoli, np. z tego przepisu
  • kawałek arbuza
  • 1/2 szklanki świeżych jagód
  • syrop klonowy do polania
Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę. Ugotowaną kaszę, jogurt naturalny, banana i mango miksuję na gładki krem. Krem przekładam do miseczki, dekoruję pokrojonym w kostkę arbuzem, świeżymi jagodami, granolą i syropem klonowym. Podaję od razu lub przechowuję krem bez dodatków w lodówce przez noc, jeśli chcę by był zimny.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

2 komentarze