Bardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, biaĆego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinÄ inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatkĂłw, dziÄki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze.
SkĆadniki (na 2 porcje):
- 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego
- 1 szalotka
- 1 zÄ bek czosnku
- 1 lampka biaĆego, wytrawnego wina
- 100 gram mascarpone
- 100 gram kurek
- 1/2 pÄczka natki pietruszki
- 2 jajka
- 100 gram surowego boczku
- ĆwieĆŒo zmielony pieprz i sĂłl
- 1 ĆyĆŒka oliwy z oliwek
Makaron gotujemy we wrzÄ
cej, osolonej wodzie wedĆug przepisu na opakowaniu, pozostawiajÄ
c 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobiÄ, ktĂłra zagÄĆci sos).
Na oliwie z oliwek smaĆŒÄ posiekanÄ
drobno szalotkÄ i czosnek. DodajÄ pokrojony w kostkÄ boczek oraz kurki i smaĆŒÄ kilka minut. Wlewam wino, ktĂłre redukujÄ o poĆowÄ. DodajÄ wodÄ ze gotowania makaronu oraz mascarpone. Sos gotujÄ kilka minut aĆŒ nieco siÄ zredukuje dziÄki czemu stanie siÄ bardziej gÄsty. Doprawiam szczyptÄ
soli i pieprzu. Jajka roztrzepujÄ. Do sosu dodajÄ makaron, roztrzepane jajka i posiekanÄ
natkÄ pietruszki. CaĆoĆÄ mieszam szybko i energicznie, ĆciÄ
gam z ognia. PodajÄ od razu.
Smacznego, Klaudia.
0 komentarze