Wyszukiwarka przepisĂłw

kuchnia wƂoska

Makaron z kurkami i boczkiem w sosie z mascarpone

08:00

Bardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, biaƂego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze.
 
SkƂadniki (na 2 porcje):
  • 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lampka biaƂego, wytrawnego wina
  • 100 gram mascarpone
  • 100 gram kurek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 100 gram surowego boczku
  • ƛwieĆŒo zmielony pieprz i sĂłl
  • 1 ƂyĆŒka oliwy z oliwek
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wedƂug przepisu na opakowaniu, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która zagęƛci sos).
Na oliwie z oliwek smaĆŒÄ™ posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz kurki i smaĆŒÄ™ kilka minut. Wlewam wino, ktĂłre redukuję o poƂowę. Dodaję wodę ze gotowania makaronu oraz mascarpone. Sos gotuję kilka minut aĆŒ nieco się zredukuje dzięki czemu stanie się bardziej gęsty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Jajka roztrzepuję. Do sosu dodaję makaron, roztrzepane jajka i posiekaną natkę pietruszki. CaƂoƛć mieszam szybko i energicznie, ƛciągam z ognia. Podaję od razu.
 
Smacznego, Klaudia.
 


Zobacz takĆŒe

0 komentarze