Kurki

Sałatka z kurkami i warzywami

08:30

Bardzo smaczna, odrobinę jesienna już, sałatka z dodatkiem kurek i grzanek z chleba żytniego. Świeżości sałatce nadają rzodkiewki, ogórek oraz lekki cytrynowy dressing.

Składniki (na 1 porcję):
  • 3-4 liście sałaty rzymskiej
  • 1/2 ogórka
  • 4-5 rzodkiewek
  • 4-5 kurek
  • 1 kromka chleba żytniego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu
Kurki kroję w plastry i smażę na maśle 2-3 minuty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu i ściągam z patelni. Chleb kroję w kostkę i podpiekam na tej samej patelni, na której smażyłam kurki, na chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.

Zobacz także

2 komentarze