Niezwykle aromatyczne, smaczne danie. Idealne na śniadanie, przy tym bardzo pożywne i rozgrzewające. Polecam wszystkim tym, którzy lubią zdecydowane, mocne smaki i jajka na śniadanie pod każdą postacią.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki ugotowanej fasoli białej "Jaś"
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • szczypta soli, pieprzu, kuminu, chili
  • 2 jajka
  • 1/2 awokado do podania
  • chlebek pita do podania
Na patelni rozgrzewam olej i smażę posiekaną cebulę oraz czosnek do zarumienia. Dodaję fasolę oraz ciecierzycę i smażę całość jeszcze kilka minut. Dodaję przyprawy oraz passatę pomidorową i gotuję całość 7-8 minut. Wbijam dwa jajka, doprawiam i przykrywam patelnię pokrywą. Gotuję danie na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty i ściągam z ognia. Podaję z pitą i pokrojonym awokado.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy