Bezglutenowa, pyszna, gryczana tarta z botwiną i cukinią. Pełnię smaku dodaje tutaj ser feta oraz mix śmietany i jajek. Całość zapieczona i podana na ciepło. Uwielbiam! 
Byłam przekonana, że gryczany, czyli bezglutenowy, spód będzie się kruszył a ostatecznie wyjdzie niesmaczny. Nic bardziej mylnego. Jego konsystencja i kruchość niczym nie odbiega od standardowego, pszennego, kruchego ciasta. Z pewnością takie rozwiązanie jeszcze nie raz wykorzystam w kuchni.

Składniki (na 2 małe tarty o średnicy 10 cm lub jedną większą o średnicy 20 cm):

Gryczany spód:

  • 1 szklanka mąki gryczanej + odrobina do podsypania 
  • 100 gram masła 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • szczypta papryki ostrej 
Nadzienie:
  • pęczek botwiny 
  • 1 mała cukinia 
  • 50 gram sera feta
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli, pieprzu i majeranku 
Mąkę zagniatam z masłem, jajkiem, solą i papryką na gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na 30 minut a następnie wylepiam nim formę do tarty. Formę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do delikatnego zarumienienia. Studzę. Botwinę siekam, cukinie obieram obieraczką do jarzyn na cienkie plastry, z których formuję ruloniki. Fetę kruszę i mieszam z jajkami, śmietaną i przyprawami. Na dno traty wysypuję botwinę, na wierzchu umieszczam ruloniki z cukinii. Całość zalewam przygotowaną mieszanką. Tartę piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Podaję na ciepło, od razu. Świetnie smakuje z pieczonymi w oliwie z oliwek pomidorkami koktajlowymi. 

Smacznego, Klaudia. 


Tarta przed pieczenie, przed zalaniem mieszanką śmietany, sera i jajek. 
Gotowanie jest śliczne!

zdjęcie wykonane iPhone 6s Plus. 


Brak komentarzy