Bezglutenowe

Jaglanka truskawkowa z chia

08:00


 Powoli otwieramy sezon na polskie truskawki a perfekcyjna ostatnio pogoda powoduje, że na nic innego ochoty nie mam, jak naprzemienne jedzenie arbuza i truskawek. Ostatnie kilka dni spędziłam na działkach u znajomych, grillując pyszne rzeczy, jedząc i korzystając ze słońca. Już żałuję, że nie mam dla Was zdjęć tych pyszności, ale dzięki temu będzie okazja aby przygotować to raz jeszcze- tym razem uwieczniając efekt na zdjęciach. Moja ulubiona pora roku trwa, wstawianie wczesnym rankiem i robienie zdjęć to sama przyjemność więc jestem szczęśliwa i spełniona. 
Zdjęcie przedstawia jaglankę z duszonymi truskawkami, puddingiem chia i owocami. Moje ulubione śniadanie!

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki płatków jaglanych 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 szklanka truskawek 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego 
  • do dekoracji|: truskawki, kiwi 
Chia mieszam z jogurtem i odstawiam na kilkanaście minut. W wodzie gotuję truskawki przez kilka minut do miękkości. Dodaję dżem, dodaję mleko i płatki jaglane. Całość duszę kilka minut na wolnym ogniu. Ściągam jaglankę z ognia i mieszam z jogurtem i chia. Przekładam gotową jaglankę do miseczki i dekoruję owocami. 

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

2 komentarze