Proste, delikatne i niewielkie pszenno- gryczane drożdżówki z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru i orzechów laskowych. Kolejna moja kombinacja. Nie ukrywam, że dodatek mąki gryczanej powoduje, iż ciasto nie rośnie tak doskonale i jest delikatnie cięższe niż tradycyjne. Ale nie zmienia to faktu, że nadal drożdżówki są przepyszne a przy tym "zdrowsze". 

W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę upiec jeszcze sernik z ich dodatkiem :)

Składniki na 6 bułeczek:

  • 2/3 szklanki mąki gryczanej 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • odrobina ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki cukru 
  • garść orzechów laskowych 

Karmelizowany rabarbar: 
  • 1 kg łodyg rabarbaru 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii 
  • jedno ziarenko kardamonu 
Zacznij od karmelizacji rabarbaru. Rabarbar obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Dodaj wanilię i kardamon, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę.

Mąki mieszam z drożdżami. Dodaję cukier, ciepłe mleko, oliwę, jajko i sól. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formuję niewielkie bułeczki, których wierzch urozmaicam karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przechowuję w szczelnie zamkniętym piekarniku.

Smacznego, Klaudia. 





2 komentarze:

  1. chyby moge wziasc orzechy wloskie, na lskowe jestem mocno uczulona ;) jak zwykle sliczne zdjecia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, nie widzę problemu i dziękuję za komplement :)

      Usuń