Lubię owsianki. To dla mnie taki doskonały pomysł na zdrowe i słodkie śniadanie. Z dodatkiem masła orzechowego staje się idealnie kremowa, ze świeżymi owocami delikatnie kłyżkwaśna a z miodem słodka. Dodaję te wszystkie składniki właśnie po to by konsystencja i smak mojej owsianki była zawsze perfekcyjna. Pamiętaj aby do tego typu kremowych dań dodać coś chrupkiego jak orzechy lub pestki, w innym wypadku danie może być zbyt nudne. Staraj się by na jednym talerzu pojawiały się różne struktury: kruche, miękkie, kremowe oraz smaki: kwaśne, słodkie, słone, gorzkie oraz te delikatne i bardziej wyraziste. Pilnuj proporcji, niech wyraziste smaki nie dominują zbyt mocno nad tymi delikatnymi. Znajdź balans między tymi wszystkimi składowymi jednego dania, wówczas osiągniesz coś na kształt ideału. 

Mati, jak jadł tę owsiankę powiedział tylko, aż: SZTOS. I to jest najlepsze określenie. Really. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • szklanka mleka kokosowego (lub innego roślinnego, krowiego, wody)
  • 2 łyżki miodu 
  • 500 gram truskawek 
  • kilka borówek
  • mięta
  • 2-3 łyżki masła z orzechów nerkowca 
  • gałka muszkatołowa 
  • migdały bez skórki do dekoracji 
  • dodałam jeszcze odrobinę syropu z hibiskusa, ale jeżeli nie masz to polej wierzch jedynie miodem 
Płatki mocz w mleku a następnie podgotuj z dodatkiem miodu, masła orzechowego i gałki muszkatołowej do momentu wchłonięcia całego płynu. Truskawki pokrój drobno i część wmieszaj w ugotowaną owsiankę. Przełóż owsiankę do dwóch miseczek i udekoruj: truskawkami, borówkami, posiekanymi migdałami i syropem z hibiskusa jeśli go masz. 

Syrop z hibiskusa zrobiłam samodzielnie. W 500 ml wody gotowałam 1/3 szklanki hibiskusa przez 5 minut. Wyłowiłam kwiaty hibiskusa i dodałam 1/2 kg cukru. Gotowałam na wolnym ogniu syrop jeszcze 15 minut. W momencie kiedy stał się gęsty wyłączyłam ogień i doprawiłam odrobiną soku z cytryny. Przelałam syrop do słoika i trzymałam w lodówce przez tydzień. Potem dziwnym cudem znikł... 

Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy