Uwielbiam sałatki, szczególnie w porze letniej kiedy lokalne warzywa są pachnące i łatwo dostępne a my nie musimy faszerować się chemią zapakowaną w coś co wygląda jak warzywo, z tym, że nie pachnie i nie smakuje.
Mam dla Was super propozycję na przepyszną sałatkę z moim ulubionym serem halloumi, plastrami ogórka, oliwkami, kukurydzą, serem feta i sezonowym, dostępnym teraz bez problemu, bobem! Całość uwieńczona jest najlepszym jaki jadłam dressingiem na bazie masła migdałowego! Chyba nie muszę Was przekonywać, że nie ma lepszej sałatki od tej!

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 sałata rzymska
  • 1/2 ogórka
  • 50 gram sera halloumi, pokrojonego w plastry
  • 50 gram sera feta
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 3 łyżki kukurydzy marki Bonduelle
  • 1/2 szklanki bobu
  • dressing: 1 łyżka masła migdałowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Bób gotuję w osolonej wodzie przez 10- 15 minut, do miękkości. Ugotowany bób przelewam zimną wodą i obieram. Rozgrzewam grillową patelnię i smażę na niej plastry sera halloumi po 2-3 minuty z każdej strony, do momentu uzyskania charakterystycznych śladów grillowania. Oliwki kroję na pół, fetę w kostkę natomiast ogórka obieram obieraczką do jarzyn tworząc długie plastry. Na talerzu układam porwaną sałatę i plastry ogórka. Całość posypuję pokrojonymi oliwkami, kukurydzą, obranym bobem i pokrojoną fetą. Układam kawałki sera halloumi. Składniki dressingu dokładnie mieszam do połączenia i polewam nim sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego, Klaudia.




6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ser halloumi jest pyszny. Gdzie go kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio w Lidlu podczas tygodnia greckiego, natomiast jest dostępny rownież w dobrych delikatesach typu Alma czy Piotr i Paweł.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mniam mniam! Witaminowa bomba energetyczna :) masło migdałowe? Cóż to za cudo? Brzmi pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi pysznie i jest pyszne! Można zrobić w domu samemu miksując uprażone wcześniej migdały bez skórki lub kupić gotowe (nie jest aż tak drogie jak się wydaje, ale droższe niż masło orzechowe). Nie ukrywam, że jest to jedna z najsmaczniejszych sałatek na tym blogu! :)
      Pozdrawiam

      Usuń