Zapachy tworzą w moim domu świąteczną atmosferę. Świeża choinka, cynamon, goździki, mieszanka korzennych przypraw do piernika, zapach pomarańczy i mandarynek. Z zamkniętymi oczami, mając gdzieś w mojej głowie utrwalone takie wspomnienia, mogę stwierdzić, że zbliżają się święta. Wokół je już zwyczajnie czuć. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, zarówno pierniczki, makowce, keksy, jak i serniki, ze względu na to, że zapach jaki wówczas unosi się w domu wprowadza w nim świąteczny klimat i tworzy tą wyjątkową atmosferę.
Jestem największą fanką Świąt jaką znam. Zakręcona na tym punkcie, zbzikowana, od września i października mogę mówić i myśleć już tylko o nich a pierwsze świąteczne piosenki słychać w moim domu już od połowy listopada. Uwielbiam czas jaki poprzedza święta, adwent, czas przemyśleń i przygotowań, lubię planować prezenty, to jaki kolor w tym roku będzie miała choinka i to jaki wystrój będzie w moim mieszkaniu. Ten cały czas poprzedzający święta powoduje, że w Wigilię siadam z uśmiechem na ustach przy stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta.

By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi migdałami oraz orzechami włoskimi i pyszną posypką karmelową oraz czekoladową marki Delecta.
Przepis możecie wykonać zarówno w czterech obręczach cukierniczych, jak i w niewielkiej tortownicy o średnicy 16 cm w zależności od tego, jak wygodniej będzie Wam podać.
Jest to jeden z wykwintniejszych serników na blogu, niebanalny o bardzo delikatnej, wręcz piankowej, strukturze z chrupkim spodem i genialną polewą.

Składniki (na 4 obręcze cukiernicze o średnicy 8 cm lub tortownicę o średnicy 16 cm):

Pierniczkowo- orzechowy spód:
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 30 gram masła
  • 30 gram cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki pokruszonych pierniczków
Masa serowa:
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 250 gram tłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 200 gram waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 żółtka
  • 1/2 opakowania przyprawy do sernika marki Delecta
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
Polewa z masła orzechowego:
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 50 gram masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
Ponadto:
  • karmelizowane orzechy włoskie i migdały do dekoracji
  • posypka karmelowa marki Delecta
  • posypka czekoladowa marki Delecta
Na suchej patelni prażę orzechy włoskie i pestki słonecznika. Po uprażeniu dodaję cukier i masło. Rozpuszczam składniki i karmelizuję bakalie. Pierniczki miksuję w malakserze na pył. Dodaję karmelizowane bakalie z masłem i ponownie miksuję całość na gładką masę. Obręcze cukiernicze lub tortownicę smaruję masłem. Na dno obręczy lub tortownicy wykładam i mocno ugniatam zmiksowaną masę, która ma stanowić kruchy spód. Umieszczam w lodówce.

Twaróg miksuję z serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc.

Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i gotuję przez 3-4 minuty do momentu aż zgęstnieje. Schłodzony sernik (lub serniczki) polewam gotową polewą, dekoruję karmelizowanymi orzechami i posypką marki Delecta, która świetnie podkreśla smak tego orzechowego sernika.

Udanych wypieków na Święta życzy Wam Klaudia!







zBLOGowani.pl

9 komentarzy:

  1. Wygląda i brzmi wyśmienicie i bardzo pysznie! :) Pokuszę się na Twój przepis i skorzystam z niego podczas tegorocznych przygotowań do świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być przepyszne! Typowo świąteczne. Zrobię na święta.:)
    https://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepyszne!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/13/salatka-z-oscypkiem-melonem-i-oliwkami/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej, cudowne zdjęcia! Święta aż z nich biją! :D No i serniczki...masło orzechowe i czekolada to jedno z najlepszych połączeń na świecie :D

    OdpowiedzUsuń