Ten przepis to było swego rodzaju olśnienie. Kładłam się już spać kiedy to wpadł mi do głowy ten szalony pomysł. Zapisałam go na kartce i wiedziałam, że będę musiała koniecznie go zrealizować. Wypadkową był tutaj kawowy krem na bazie kaszy jaglanej, do niego skomponowałam pozostałe dodatki, czyli kruchość (ciastko) i dzwność (kawowa dynia). Dzięki temu przepis stał się typowo mangopapajowy czyli dziwny, nieprzewidywalny, zaskakujący a przy tym smaczny, ku wielkiemu zdziwieniu wszystkich tych, którzy nie wierzą, że takie dania mogą smakować niebywale smacznie. Gdybym w posiadaniu miała małe bistro to z pewnością w okresie jesiennym chciałabym tam zaserwować coś tak niespotykanego. Danie jest tak sycące, że idealnie nadaje się na śniadanie.

Składniki (na 2 porcje):

Kruche ciastko:

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella Kakao i Miód 
  • 4 łyżki masła 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
Kawowo- kokosowy krem z kaszy jaglanej:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej 
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego 
  • 1/2 szklanki mocnej kawy 
  • 3 łyżki miodu 
Marynowana w kawie dynia:
  • 200 gram dyni hokkaido 
  • 1 szklanka zaparzonej kawy 
  • 3 łyżki miodu 
  • kilka ziarenek kardamonu 
Dodatkowo:
  • granat 
  • płatki kokosa
Płatki zmiksuj w malakserze na pył, następnie dodaj rozpuszczone masło z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Foremki na mini tartaletki wysmaruj tłuszczem a następnie ich dno wyłóż kruchym spodem. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie ugotuj w mleku kokosowym i kawie kaszę jaglaną. Pod koniec gotowania dodaj miód i zmiksuj kaszę na gładki krem. Dynię pokrój w kostkę. Gotuj w kawie z dodatkiem kardamonu do miękkości. Na koniec dosłodź miodem i wystudź dynię. Kruche ciastka wyciągnij z formy. Wysmaruj ich wierzch kremem i udekoruj dynią, granatem i kokosem. Podaj od razu lub po schłodzeniu. 

Smacznego, Klaudia!






3 komentarze: