Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje się dobrej jakości piekarnik. Jeżeli i Wam zależy by mieć #ciastojakzobrazka przygotujcie ten przepis w piekarniku #beko.
Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
Piernikowy, kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jaja
- 50 gram masła
- 50 gram miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżka kakao
Masa serowa:
- 750 gram trzykrotnie zmielonego twarogu
- 3 jaja
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
Masa makowa:
- 2 szklanki suchego maku
- litr mleka
- 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki Amaretto
- sok z połowy pomarańczy
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- garść kandyzowanej papaji
Polewa:
- 100 gram czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- migdały do dekoracji
Masa makowa
Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia.
Składniki na masę serową dokładnie miksuję do połączenia. Aby nie narobić dodatkowego bałaganu, zobacz jak zmiksować ciasto skutecznie a przy tym mając nadal porządek w kuchni: https://www.youtube.com/watch?v=wqNaV-M13T0
Piernikowy spód
Rozpuszczam masło z miodem. Mieszam z mąką, jajami, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Zagniatam jednolite ciasto, którym wylepiam spód formy. Spód podpiekam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na podpieczony spód wykładam przygotowaną masę makową a następnie wlewam masę serową. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce.
Czekoladę rozpuszczam z masłem i polewam nią schłodzony sernik. Dekoruję migdałami.
Smacznego, Klaudia!
wszystkie bożonarodzeniowe smaki w jednym cieście! super:)
OdpowiedzUsuńWystarczy upiec tylko jedno ciasto :)
Usuń