Kasza

Kasza pęczak z soczewicą, fetą, papryką, natką pietruszki i orzechami nerkowca

08:00

 
Kolejny Lunch Box w postaci kolejnej sałatki z kaszą, tym razem wersja z przepysznym, grillowanym bakłażanem. Sałatka zaspokaja wszystkie potrzeby naszego organizmu w niezbędne witaminy i minerały. Polecam do pracy, do szkoły...szczególnie do szkoły. Ostatnio zdarzyło mi się na uczelni kupić bułkę razową, pięknie opisaną z twarożkiem i kiełkami- pomyślałam: samo zdrowie. Przez kolejne 2 godziny żołądek bolał mnie tak niemiłosiernie, że z całych sił marzyłam tylko o tym żeby wrócić do domu. Kochani to jest nauczka, warto przygotowywać sobie kanapki do pracy czy szkoły w domu, wtedy mamy pewność, że to co jemy jest zdrowe a przede wszystkim świeże!


Składniki:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak+ 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej (lub ciecierzycy)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 awokado
  • garść orzechów nerkowca (lub włoskich)
  • 25 gram sera feta
  • 1/3 ogórka
  • sól
  • pieprz

W podanej ilości wody gotujemy kaszę. Paprykę,awokado i ogórka kroimy w kostkę. Orzechy i zioła drobno siekamy. Ugotowaną kaszę, soczewicę i pokrojone w kostkę warzywa oraz zioła i orzechy mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rozkruszony ser feta i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub podajemy od razu.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze