Z dedykacją dla mojego kolegi, by uwierzył, że bezglutenowo też się da!
Składniki:

Naleśniki bezglutenowe:
  • 80 gram mąki z nasion amarantusa (lub gryczanej)
  • 1 łyżeczka stewii
  • 3/4 szklanki mleka 0,5%
  • 2-3 łyżki wody gazowanej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • Do podania krem czekoladowy: 1 banan, 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 5-6 daktyli*
Składniki na naleśniki (oprócz oliwy z oliwek) dokładnie mieszamy na jednolitą masę, niezbyt gęstą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwę z oliwek i smażymy naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5-6 naleśników), po minucie z każdej strony.
Naleśniki smarujemy kremem czekoladowym. Przed podaniem możemy polać naleśniki syropem klonowym bądź miodem, ale myślę, że krem czekoladowy jest wystarczająco słodki.

*Krem czekoladowy: W kielichu blendera umieszczamy banana, daktyle i kakao. Całość dokładnie blenderujemy na gładki mus.

Smacznego, Klaudia.
  

1 komentarz: