Z dedykacją dla mojego kolegi, by uwierzył, że bezglutenowo też się da!
Składniki:
Naleśniki bezglutenowe:
- 80 gram mąki z nasion amarantusa (lub gryczanej)
- 1 łyżeczka stewii
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- 2-3 łyżki wody gazowanej
- 2 jaja
- szczypta soli
- oliwa z oliwek do smażenia
- Do podania krem czekoladowy: 1 banan, 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 5-6 daktyli*
Składniki na naleśniki (oprócz oliwy z oliwek) dokładnie mieszamy na jednolitą masę, niezbyt gęstą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwę z oliwek i smażymy naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5-6 naleśników), po minucie z każdej strony.
Naleśniki smarujemy kremem czekoladowym. Przed podaniem możemy polać naleśniki syropem klonowym bądź miodem, ale myślę, że krem czekoladowy jest wystarczająco słodki.
*Krem czekoladowy: W kielichu blendera umieszczamy banana, daktyle i kakao. Całość dokładnie blenderujemy na gładki mus.
Smacznego, Klaudia.
pyszne i zdrowe- to jest to!
OdpowiedzUsuń