Składniki:
- 100 gram mąki orkiszowej typ 2000
- 60 gram mąki gryczanej
- 2 jaja
- szklanka mleka
- szczypta soli
- łyżka stewii
- woda
- olej kokosowy do smażenia
- dżem/ powidła/ biały ser/ świeże owoce do podania/ karmelizowane banany lub śliwki/ borówki
W misce mieszamy mąkę gryczaną z mąką orkiszową, mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię oraz olej kokosowy i smażymy na niej naleśniki (niech będą cienkie). Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać 7 dużych naleśników. Ja moje naleśniki podałam z pyszną konfiturą truskawkową. Jednak jeśli pominiecie stewię w przepisie z powodzeniem możecie podać naleśniki z farszem wytrawnym. Wychodzą idealne!
Smacznego, Klaudia.
idealnie na śniadanie, obiad, czy podwieczorek ;)
OdpowiedzUsuń