Zainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne!
Składniki:
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej)
- szklanka puree z upieczonej dyni
- 1/2 szklanki świeżej żurawiny
- 50 gram posiekanych orzechów włoskich
- 2 jaja
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
W jednej misce mieszamy jaja z miodem, rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe!
uwielbiam kaszę jaglaną w wypiekach- to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuń