Często przyrządzamy hummus, jest to nasza ulubiona pasta. Aby urozmaicić trochę smaki często modyfikujemy podstawowy przepis i dodajemy do niego różne dodatki. Ta modyfikacja jest moją ulubioną! Uwielbiam hummus z suszonymi pomidorami. Do tego ulubione warzywa, pieczywo i udana przystawka gwarantowana!

Składniki:

  • szklanka ciecierzycy z puszki, bądź namoczonej przez noc a następnie ugotowanej do miękkości
  • 6-7 suszonych pomidorów np. z tego przepisu: klik
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sezamu (zamiast oleju sezamowego i sezamu można użyć pasty tahini)
  • 2-3 łyżki wody 
  • 1 łyżka sambal oelek
  • ząbek czosnku z marynaty suszonych pomidorów
  • szczypta soli

W malakserze umieszczamy sezam oraz olej sezamowy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy na pastę, jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej wody. Hummus możemy trzymać w lodówce nawet przez kilka dni.

Smacznego, Klaudia.


1 komentarz: