Często przyrządzamy hummus, jest to nasza ulubiona pasta. Aby urozmaicić trochę smaki często modyfikujemy podstawowy przepis i dodajemy do niego różne dodatki. Ta modyfikacja jest moją ulubioną! Uwielbiam hummus z suszonymi pomidorami. Do tego ulubione warzywa, pieczywo i udana przystawka gwarantowana!
Składniki:
- szklanka ciecierzycy z puszki, bądź namoczonej przez noc a następnie ugotowanej do miękkości
- 6-7 suszonych pomidorów np. z tego przepisu: klik
- łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki sezamu (zamiast oleju sezamowego i sezamu można użyć pasty tahini)
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka sambal oelek
- ząbek czosnku z marynaty suszonych pomidorów
- szczypta soli
W malakserze umieszczamy sezam oraz olej sezamowy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy na pastę, jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej wody. Hummus możemy trzymać w lodówce nawet przez kilka dni.
Smacznego, Klaudia.
Smaczny musiał być :)
OdpowiedzUsuń