Ostatnio ochotę na coś słodkiego mam prawie zawsze, dlatego staram się wybrnąć z tego tematu jak najbardziej obronną ręką. I muszę powiedzieć, że nawet nieźle mi wychodzi kombinowanie i tworzenie nowych, dietetycznych przepisów. Serdecznie polecam kochani dzisiejsze ciasteczka, bowiem są przepyszne!

Składniki:
  • 2/3 szklanki masła orzechowego (lub mielimy w blenderze 200 gram niesolonych orzeszków ziemnych na krem)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki stewii
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki wody

Masło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym, jajkiem oraz wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy wzory. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie ciastka przekładamy na kratkę i tam studzimy. 
Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku tygodni.


Smacznego, Klaudia.





1 komentarz: