Składniki:
- 2/3 szklanki masła orzechowego (lub mielimy w blenderze 200 gram niesolonych orzeszków ziemnych na krem)
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4 łyżeczki stewii
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 3 łyżki wody
Masło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym, jajkiem oraz wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy wzory. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie ciastka przekładamy na kratkę i tam studzimy.
Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku tygodni.
Smacznego, Klaudia.
ciasteczka z masłem orzechowym są genialne!
OdpowiedzUsuń