Składniki:
- 1 szklanka musu z pieczonej dyni
- 80 gram orzechów włoskich
- 70 gram mąki z ryżu brązowego (lub jaglanej)
- 80 gram mąki z migdałów
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej
- kilka płatków migdałów
- 2 łyżki mleka kokosowego
- szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu
W jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy polewą (czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka kokosowego) i dekorujemy zmielonymi migdałami.
Smacznego, Klaudia.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńprezentują się niesamowicie pysznie, a przy tym zawierają dodatek mojej ukochanej dyni :)
OdpowiedzUsuń