Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli z serem
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 łyżki mleka
- 5 jaj
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- łyżka jogurtu naturalnego
- 200 gram sera twarogowego chudego
- aromat waniliowy
- 5 łyżek stewii
- łyżeczka sody
- 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70%
- płatki migdałów
- 2 łyżki mąki kokosowej
Fasolę blenderujemy na gładki mus, dodajemy mąkę kokosową, mleko, kakao, 4 łyżki stewii, 4 jaja, cynamon, sodę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy twaróg z jajem, łyżką jogurtu naturalnego, łyżką stewii oraz aromatem waniliowym. Do formy (o długości 30 cm, keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 2/3 ciasta, następnie nakłądamy masę twarogową i wlewamy resztę ciasta. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a 35-40 minut. Po tym czasie studzimy ciasto, najlepiej przez całą noc w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!
ja również jestem fanką fasolowych wypieków, super!
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie! :D Czekolada i serek - to musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Robię fasolowe dość często, ale w tej formie przypominającej izaurę jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy można pominąć mąkę kokosową?
OdpowiedzUsuńMąkę kokosową można zamienić na inną mąkę, na przykład pszenną lub mąkę bezglutenową na przykład: jaglaną, gryczaną. W zależności od upodobań.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)