Jak dawno na moim blogu nie było żadnej zupy! Mimo tego, iż zrobienie zupy zajmuje zaledwie chwilę ostatnio skupiłam się na szybkich i bardzo pożywnych potrawach, prawie całkowicie pomijając zupy. A szkoda. Ta jest bardzo sycąca, pyszna, lekko słodka lecz każdy dodatek przełamuje jej smak w jakiś sposób tworząc inną kombinację... Zresztą... Spróbujcie sami! Warto.

Składniki:
  • 800 gram obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 gruszka
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • szczypta imbiru
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 30 gram sera gorgonzola
  • 2 kromki czerstwego, razowego chleba

Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obraną i pokrojoną gruszkę. Dodajemy pokrojoną dynią i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego, doprawiamy szczyptą soli i rumienimy na gorącej patelni kilka minut. Zupę podajemy z grzankami i gorgonzolą.

Smacznego, Klaudia.


1 komentarz: