Jak dawno na moim blogu nie było żadnej zupy! Mimo tego, iż zrobienie zupy zajmuje zaledwie chwilę ostatnio skupiłam się na szybkich i bardzo pożywnych potrawach, prawie całkowicie pomijając zupy. A szkoda. Ta jest bardzo sycąca, pyszna, lekko słodka lecz każdy dodatek przełamuje jej smak w jakiś sposób tworząc inną kombinację... Zresztą... Spróbujcie sami! Warto.
Składniki:
- 800 gram obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 1 gruszka
- 1 czerwona cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki kuminu
- szczypta imbiru
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 30 gram sera gorgonzola
- 2 kromki czerstwego, razowego chleba
Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obraną i pokrojoną gruszkę. Dodajemy pokrojoną dynią i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego, doprawiamy szczyptą soli i rumienimy na gorącej patelni kilka minut. Zupę podajemy z grzankami i gorgonzolą.
Smacznego, Klaudia.
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń