Kasza pęczak z soczewicą, fetą, papryką, natką pietruszki i orzechami nerkowca
Kolejny Lunch Box w postaci kolejnej sałatki z kaszą, tym razem wersja z przepysznym, grillowanym bakłażanem. Sałatka zaspokaja wszystkie potrzeby naszego organizmu w niezbędne witaminy i minerały. Polecam do pracy, do szkoły...szczególnie do szkoły. Ostatnio zdarzyło mi się na uczelni kupić bułkę razową, pięknie opisaną z twarożkiem i kiełkami- pomyślałam: samo zdrowie. Przez kolejne 2 godziny żołądek bolał mnie tak niemiłosiernie, że z całych sił marzyłam tylko o tym żeby wrócić do domu. Kochani to jest nauczka, warto przygotowywać sobie kanapki do pracy czy szkoły w domu, wtedy mamy pewność, że to co jemy jest zdrowe a przede wszystkim świeże!
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak+ 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej (lub ciecierzycy)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/2 awokado
- garść orzechów nerkowca (lub włoskich)
- 25 gram sera feta
- 1/3 ogórka
- sól
- pieprz
W podanej ilości wody gotujemy kaszę. Paprykę,awokado i ogórka kroimy w kostkę. Orzechy i zioła drobno siekamy. Ugotowaną kaszę, soczewicę i pokrojone w kostkę warzywa oraz zioła i orzechy mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rozkruszony ser feta i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub podajemy od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy