Bardzo lubimy pieczone piersi kaczki z chrupiącą skórką i pysznym owocowym, kwaśnym sosem. Myślę, że najlepszym dodatkiem do takie zestawu będzie ulubiona kasza lub puree ziemniaczano- koperkowe.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi
- grubo zmielony pieprz
- sól gruboziarnista
- szklanka świeżych malin
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 pęczka koperku
- dwie łyżki miodu
- opcjonalnie świeży tymianek do dekoracji
Pieczona pierś kaczki
Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie minutę smażymy po drugiej stronie. Teraz doprawiamy kaczkę gruboziarnistą solą i pieprzem z każdej strony, dość obficie. Piersi kaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos, w cienkie plastry.Sos malinowo- żurawinowy
Maliny gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Dodajemy suszoną żurawinę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty.
Puree ziemniaczano-koperkowe
Ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową, posiekany koperek i dokładnie mieszamy.
Ostatni szlif...
Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z puree ziemniaczano-koperkowym, piersi polewam sosem malinowo- żurawinowym. Dekoruję świeżym tymiankiem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy