Proste, kilku składnikowe pierniczki orkiszowe, które podbiły Wasze serca zarówno smakiem, jak i łatwością przygotowania. Warto przygotować je odpowiednio wcześniej, gdyż wymagają leżakowania. Drugi rok z rzędu pojawiają się na moim wigilijnym stole.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
- 3-4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżeczki sody
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 jajo
- około 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki kakao do koloru
- 1/4 laski wanilii
- lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy
- kolorowe groszki
- polewa czekoladowa, migdały
Uwagi!
Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją i ponownie miękną po 3-4 tygodniach. Upieczone pierniki należy przechowywać w puszcze. Można je upiec w dzień wigilii bądź kilka tygodni wcześniej-najlepiej pod koniec listopada.
Smacznego, Klaudia.
zrobiłam, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńuważam jednak ,że w przepisie jest trochę za dużo sody...:)
Faktycznie w przepisie wystąpił w błąd. Wystarczy łyżeczka a nawet 3/4 łyżeczki sody...
UsuńPozdrawiam i dziękuję za "wyłapanie" błędu :)