Proste, kilku składnikowe pierniczki orkiszowe, które podbiły Wasze serca zarówno smakiem, jak i łatwością przygotowania. Warto przygotować je odpowiednio wcześniej, gdyż wymagają leżakowania. Drugi rok z rzędu pojawiają się na moim wigilijnym stole.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczki sody
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajo
  • około 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki kakao do koloru
  • 1/4 laski wanilii

  • lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy
  • kolorowe groszki
  • polewa czekoladowa, migdały
Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy i również dodajemy do mąki, po chwili wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy całość rękami, łyżką lub nożem i powoli dodajemy mleko (z pewnością nie wykorzystamy całego). Ciasto zagniatamy kilka minut, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy wzory. Gotowe ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 12-15 minut.

Uwagi!
Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją i ponownie miękną po 3-4 tygodniach. Upieczone pierniki należy przechowywać w puszcze. Można je upiec w dzień wigilii bądź kilka tygodni wcześniej-najlepiej pod koniec listopada.

Smacznego, Klaudia.






2 komentarze:

  1. zrobiłam, są pyszne :)
    uważam jednak ,że w przepisie jest trochę za dużo sody...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie w przepisie wystąpił w błąd. Wystarczy łyżeczka a nawet 3/4 łyżeczki sody...
      Pozdrawiam i dziękuję za "wyłapanie" błędu :)

      Usuń