Uwielbiam kaszę jaglaną i mogłabym jeść ją kilogramami. Najbardziej smakuje mi w postaci stir-fry lub z dodatkiem pesto. Na blogu była już kasza z pesto rosso oraz pesto z rukoli. Dzisiaj moje ulubione pesto- z jarmużu, które warto włączyć do swojej diety! Danie idealnie nadaje się by zabrać je do pracy lub na uczelnię. Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam!

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • 2 szklanki jarmużu
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 5-6 łyżek tartego parmezanu
  • 5-6 łyżek oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki wody
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
  • warzywa do podania: jarmuż, papryka mini, pomidorki koktajlowe
Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Jarmuż blanszuję wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. Do malaksera przekładam zblanszowany jarmuż, starty parmezan, olej z pestek dyni, orzechy włoskie, listki bazylii i wodę. Całość miksuję na gładką i jednolitą pastę. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszam z pesto. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli oraz pieprzu. Kaszę podaję ze świeżym jarmużem, papryką i pomidorkami. Można schłodzić lub podawać od razu.

Smacznego, Klaudia.




Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym

Brak komentarzy