kuchnia polska

Zupa chrzanowa

08:00


Jedni nie wyobrażają sobie śniadania Wielkanocnego bez żurku, są tacy, którzy uwielbiają barszcz biały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej i jajka na pół-miękko to genialne połączenie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt.

Składniki (na 2-4 porcje):
  • 2 litry warzywnego bulionu
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera (można użyć wszystkich białych warzyw z gotowania bulionu)
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka lub 2-3 łyżki świeżego, tartego chrzanu
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 400 gram białej, surowej kiełbasy
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • do podania: jajka ugotowane na pół-miękko (gotowane około 5 minut, od zagotowania wody z jajkami), rzeżucha, chipsy z szynki parmeńskiej (na suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony, aż stanie się chrupka), biała kiełbasa pozostała z gotowania zupy
W bulionie gotuję obrane ziemniaki i białe warzywa do miękkości. Dodaję białą, surową kiełbasę w całości i gotuję przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągam kiełbasę z zupy, dodaję chrzan, sól, pieprz, majeranek oraz śmietanę. Zupę ściągam z ognia i miksuję na gładki krem. Ponownie podgrzewam zupę, jeśli jest taka konieczność to doprawiam do smaku. Gotową zupę podaję z chipsami z szynki parmeńskiej, ugotowanymi jajkami, pokrojoną białą kiełbasą i rzeżuchą.

Smacznych Świąt życzy Klaudia.



Zobacz także

0 komentarze