Kasza

Kasza orkiszowa z pesto, ciecierzycą i papryką

08:00


Kaszę orkiszową odkryłam niedawno i to było pewne, że od razu się polubimy. Niemal codziennie na lunch do pracy zabieram sałatkę z kaszą z przeróżnymi dodatkami, które aktualnie znajdują się w mojej lodówce lub na które mam ochotę. Często przygotowuję kaszę z pesto, gdyż jeszcze ciepła kasza wymieszana z tym dodatkiem niesamowicie chłonie jego smak i jest bardziej nawilżona. Wtedy już nie trzeba zbyt wielu dodatków bo całość i tak jest już dość smaczna.

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram kaszy orkiszowej
  • 4 łyżki pesto z natki marchewki
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 żółta papryka
  • szczypta soli i pieprzu
Przepis na pesto z natki marchewki:
  • 1 szklanka umytej i osuszonej natki marchewki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy w moździerzu. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie. Jeszcze ciepłą mieszamy z pesto. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i ugotowaną ciecierzycę. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

0 komentarze