Drób

Makaron w sosie śmietanowym z pesto, indykiem i orzechami

08:30


Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram makaronu
  • 100 gram pesto z bazylii
  • 300 gram filetu z indyka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 lampka białego, wytrawnego wina
  • 250 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • garść orzechów włoskich
  • świeża bazylia
  • starty parmezan
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente. Na patelni smażę posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso i smażę całość 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę składniki kilka minut. Na patelnię wlewam wino, które redukuję o połowę. Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem. Podaję od razu. Przed podaniem posypuję posiekanymi orzechami, posiekaną bazylią i startym parmezanem.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze