Ciasto, które jest totalnym eksperymentem. Z okazji 11 listopada w Wielkopolsce zjada się całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i podzieliłam się z Wami moimi drobnymi modyfikacjami tutaj. W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu, z cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej się nie da! Jeśli tak jak ja jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę Wam to zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu!
Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec na Boże Narodzenie. Jestem w nim zakochana!
Jeśli przed udekorowaniem ciasta podprażycie orzechy na suchej patelni to nabiorą niesamowitego aromatu a ciasto dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsze! Do tego celu idealnie nada się patelnia marki #Ambition!

Dla moich czytelników mam zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar . Wystarczy wpisać kod: ZDROWE-GOTOWANIE, wówczas i Wy będziecie mogli przygotowywać dania na profesjonalnych produktach marki Ambition jak prawdziwi szefowie kuchni! Zapraszam do skorzystania z promocji!

Składniki (na blachę 20 cm x 20 cm):

Kruchy spód i kratka na wierzchu:
  • 125 gram masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Masa makowa:
  • 300 gram białego maku
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki Amaretto
  • 200 gram śmietany 18%
  • 200 gram dżemu brzoskwiniowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Ponadto:
  • lukier cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko.

Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta umieszczam w lodówce.

Zmielony mak mieszam z pozostałymi składnikami: śmietaną, dżemem, Amaretto, ekstraktem z wanilii, mąką, jajkami, cukrem pudrem. posiekanymi orzechami i kandyzowaną skórką z cytrusów. Masę makową wylewam na spód.

Z lodówki wyciągam kruche ciasto, które wałkuje cienko i kroję w paski. Na masie makowej układam paski ciasta kruchego tworząc kratkę na wierzchu. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 60-65 minut, do stężenia masy. Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika i studzę. Składniki lukru mieszam i polewam nim jeszcze ciepłe ciasto. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Po wystudzeniu ciasto przechowuję w lodówce.

Smacznego, Klaudia.





7 komentarzy:

  1. Rewelacja :) Uwielbiam rogale marcińskie, więc pewnie i ten makowiec by mi smakował. Gdyby nie to, że nie mam maszynki, a blender wczoraj mi się spalił, biegłabym już do sklepu w poszukiwaniu białego maku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A malakser? Może malakserem udałoby Ci się zmielić mak? Musisz wypróbować przepis bo ten makowiec jest przepyszny! :D

      Usuń
  2. Chciałam zapytać jaka śmietana jest w cieście i masie? Słodka czy kwaśna 18 %?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałam zapytać o śmietanę w cieście i masie. Śmietana 18% ale słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń