Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec na Boże Narodzenie. Jestem w nim zakochana!
Jeśli przed udekorowaniem ciasta podprażycie orzechy na suchej patelni to nabiorą niesamowitego aromatu a ciasto dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsze! Do tego celu idealnie nada się patelnia marki #Ambition!
Dla moich czytelników mam zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar . Wystarczy wpisać kod: ZDROWE-GOTOWANIE, wówczas i Wy będziecie mogli przygotowywać dania na profesjonalnych produktach marki Ambition jak prawdziwi szefowie kuchni! Zapraszam do skorzystania z promocji!
Składniki (na blachę 20 cm x 20 cm):
Kruchy spód i kratka na wierzchu:
- 125 gram masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Masa makowa:
- 300 gram białego maku
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki Amaretto
- 200 gram śmietany 18%
- 200 gram dżemu brzoskwiniowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 3/4 szklanki cukru pudru
Ponadto:
- lukier cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru
- garść posiekanych orzechów włoskich
Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko.
Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta umieszczam w lodówce.
Zmielony mak mieszam z pozostałymi składnikami: śmietaną, dżemem, Amaretto, ekstraktem z wanilii, mąką, jajkami, cukrem pudrem. posiekanymi orzechami i kandyzowaną skórką z cytrusów. Masę makową wylewam na spód.
Z lodówki wyciągam kruche ciasto, które wałkuje cienko i kroję w paski. Na masie makowej układam paski ciasta kruchego tworząc kratkę na wierzchu. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 60-65 minut, do stężenia masy. Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika i studzę. Składniki lukru mieszam i polewam nim jeszcze ciepłe ciasto. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Po wystudzeniu ciasto przechowuję w lodówce.
Smacznego, Klaudia.
Pysznie wygląda) )
OdpowiedzUsuńCiesz się, że się podoba! :)
UsuńRewelacja :) Uwielbiam rogale marcińskie, więc pewnie i ten makowiec by mi smakował. Gdyby nie to, że nie mam maszynki, a blender wczoraj mi się spalił, biegłabym już do sklepu w poszukiwaniu białego maku :))
OdpowiedzUsuńA malakser? Może malakserem udałoby Ci się zmielić mak? Musisz wypróbować przepis bo ten makowiec jest przepyszny! :D
UsuńChciałam zapytać jaka śmietana jest w cieście i masie? Słodka czy kwaśna 18 %?
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać o śmietanę w cieście i masie. Śmietana 18% ale słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńKwaśna.
UsuńPozdrawiam :)