Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram makaronu
- 100 gram pesto z bazylii
- 300 gram filetu z indyka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 lampka białego, wytrawnego wina
- 250 gram pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- garść orzechów włoskich
- świeża bazylia
- starty parmezan
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente. Na patelni smażę posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso i smażę całość 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę składniki kilka minut. Na patelnię wlewam wino, które redukuję o połowę. Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem. Podaję od razu. Przed podaniem posypuję posiekanymi orzechami, posiekaną bazylią i startym parmezanem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy