Jesienią uwielbiam takie rozgrzewające, sycące zupy z dużą ilością warzyw, z grzybami, zabielane śmietaną. Gorąca miska takiego eliksiru potrafi zdziałać cuda w chłodne dni, postawić nas na nogi, rozgrzać zmarznięte ciało i poprawić nastrój. Jesienią i zimą to mój "must have", gdy wieczory są długie i zimne na nic innego nie mam tak ogromnej ochoty, jak na ciepłą miskę rozgrzewającej zupy.
Składniki (na 3-4 porcje):
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka)
- 1 łyżka kaparów
- 100 gram dyni hokkaido
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 lampka białego wina lub cydru
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry
- gałązka rozmarynu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- grzanki z chleba żytniego do podania
Na patelni smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję kurki, kapary oraz rozmaryn, kumin i kolendrę. Całość smażę kilka minut. Ziemniaki, marchew i dynię kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę warzywa i wlewam białe wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję składniki przez 15-20 minut, do miękkości. Kiedy składniki zmiękną doprawiam zupę solą i pieprzem. Ściągam zupę z ognia, wyjmuję gałązkę rozmarynu, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Podaję gorącą porcję zupy z grzankami.
Smacznego, Klaudia.
Mmm z kurkami, pyszności)))
OdpowiedzUsuńPotwierdzam! :D
UsuńRównież uwielbiam takie zupy! Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych szczerze mówiąc :)
UsuńWspaniała zupa, kurek nie jadłam chyba z 5 lat :(
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić! :D
Usuń