Bardzo lubię zupy, zarówno te kremowe, jak i standardowe. Tym razem urzekło mnie połączenie dyni i tahini, które musiałam wypróbować w swojej kuchni. Do zupy dodałam jeszcze kilka dodatkowych warzyw: cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość podsmażyłam, skarmelizowałam i podlałam odrobiną Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini, dzięki temu zabiegowi zupa stała się aksamitna i kremowa. Krem podrasowałam prażonymi ziarnami czarnego sezamu, by nawiązać do tahini oraz olejem rzepakowym aromatyzowanym rozmarynem, który stał się wyrazisty i niebywale aromatyczny!
Dlaczego olej rzepakowy przeważa w mojej kuchni? Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także idealnie nadaje się do smażenie i obróbki termicznej, gdyż ma wysoką temperaturę dymienia a tym samym podczas podgrzewania nie wytwarzają się szkodliwe dla naszego organizmu izomery TRANS. Jako dietetyk doskonale zdaję sobie sprawę, że jest to idealny tłuszcz do obróbki termicznej, gdyż jego smak nie jest zbyt intensywny przez co nie zmienia nadto smaku potraw przygotowywanych na nim. Nasza oliwa północy, czyli olej rzepakowy, to dobrodziejstwo z którego powinniśmy korzystać.
By nadać nieco więcej aromatu olejowi rzepakowemu wystarczy zanurzyć w nim kilka gałązek ulubionych ziół, przypraw, chili lub dodać ziarenka pieprzu i odstawić na kilka dni. Wówczas olej nabierze charakterystycznego smaku i zapachu, dzięki czemu świetnie nada się również do sałatek oraz dań na zimno.

Składniki (na 2 -3 porcje):
  • 400 gram dyni hokkaido
  • 2 małe marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 lampka Cydru
  • 500 ml bulionu
  • 50 ml mleka
  • 1 lyżka pasty Tahini (pasta z sezamu)
  • szczypta kolendry, kuminu, pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego aromatyzowanego rozmarynem
  • łyżeczka czarnego sezamu, kilka listków bazylii lub innych ziół do dekoracji
W dużym garnku na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulkę. Dodaję przyprawy oraz pokrojoną dynię, marchew orasz ziemniaka. Całość smażę kilka minut na dużym ogniu. Wlewam cydr i redukuję jego ilość o połowę. Wlewam bulion i gotuję warzywa do miękkości. Zajmie to około 10-15 minut. Po tym czasie wlewam mleko oraz dodaję tahini. Całość dokładnie mieszam, podgrzewam a następnie miksuję blenderem na gładki krem. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Na suchej patelni prażę sezam. Tuż przed podaniem posypuję krem sezamem i polewam aromatyzowanym olejem rzepakowym. Dekoruję świeżymi ziołami.

Smacznego, Klaudia.




2 komentarze:

  1. ja też ostatnio kombinuję z różnymi pomysłami na zupy dyniowe. Z dodatkiem tahini musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet nie spodziewałam się tak super efektu! Wyszła mega! :)

      Usuń