Smaczny gulasz z idealnie kruchą polędwicą wieprzową, marchewką, papryką oraz pieczarkami na jasnym piwie z dodatkiem sosu pomidorowego. Proste danie do przygotowania na obiad dla całej rodziny, które świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Standardowe połączenie łatwo dostępnych składników w jedno, pyszne danie.

Składniki (na 4 porcje):
  • 500 gram polędwicy wieprzowej
  • 500 gram pieczarek
  • 1 i 1/2 czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1/2 litra bulionu
  • 250 ml jasnego piwa
  • przyprawy: pieprz, papryka mielona, chili, kmin rzymski, majeranek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • do podania: kasza gryczana, ogórki kiszone

W dużym garnku rozgrzewam olej rzepakowy i smażę na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso oraz przyprawy i całość smażę na dużym ogniu 3-4 minuty. Następnie dodaję pokrojoną paprykę w kostkę, pieczarki w ćwiartki oraz marchew w plastry. Całość smażę kilka minut, po czym wlewam piwo i redukuję ilość płynu o połowę. Wlewam bulion i gotuję gulasz na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaję passatę pomidorową i gotuję gulasz jeszcze 20 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podaję z kaszą gryczaną.

Smacznego, Klaudia.

4 komentarze:

  1. Pyszna propozycja na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako znany posiadacz nieprzebranych zapasów grzybów suszonych zazwyczaj popełniam gulasz mięsno-grzybowy, taki "pół na pół", no może ze wskazaniem na grzyby. Ale ile można, monotonia potrafi zabić najlepszą kuchnię :) Przepis wypróbowałem, efekt bez zarzutu. A zważywszy minimalny nakład pracy to rewelacja :) Do tego znakomicie dobrana ilość piwa - i dla kucharza zostaje na malutki kufelek. No przecież reszty nie wyleję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maćku, bardzo cieszę się, że moja propozycja przypadła Tobie do gustu. Zostaw sobie trochę suszonych grzybów- niebawem Święta, mogą się przydać :)

      Usuń