Smaczny gulasz z idealnie kruchą polędwicą wieprzową, marchewką, papryką oraz pieczarkami na jasnym piwie z dodatkiem sosu pomidorowego. Proste danie do przygotowania na obiad dla całej rodziny, które świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Standardowe połączenie łatwo dostępnych składników w jedno, pyszne danie.
Składniki (na 4 porcje):
Składniki (na 4 porcje):
- 500 gram polędwicy wieprzowej
- 500 gram pieczarek
- 1 i 1/2 czerwonej papryki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1/2 litra bulionu
- 250 ml jasnego piwa
- przyprawy: pieprz, papryka mielona, chili, kmin rzymski, majeranek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- do podania: kasza gryczana, ogórki kiszone
W dużym garnku rozgrzewam olej rzepakowy i smażę na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso oraz przyprawy i całość smażę na dużym ogniu 3-4 minuty. Następnie dodaję pokrojoną paprykę w kostkę, pieczarki w ćwiartki oraz marchew w plastry. Całość smażę kilka minut, po czym wlewam piwo i redukuję ilość płynu o połowę. Wlewam bulion i gotuję gulasz na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaję passatę pomidorową i gotuję gulasz jeszcze 20 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podaję z kaszą gryczaną.
Smacznego, Klaudia.
Pyszna propozycja na obiadek :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :)
UsuńJako znany posiadacz nieprzebranych zapasów grzybów suszonych zazwyczaj popełniam gulasz mięsno-grzybowy, taki "pół na pół", no może ze wskazaniem na grzyby. Ale ile można, monotonia potrafi zabić najlepszą kuchnię :) Przepis wypróbowałem, efekt bez zarzutu. A zważywszy minimalny nakład pracy to rewelacja :) Do tego znakomicie dobrana ilość piwa - i dla kucharza zostaje na malutki kufelek. No przecież reszty nie wyleję :)
OdpowiedzUsuńMaćku, bardzo cieszę się, że moja propozycja przypadła Tobie do gustu. Zostaw sobie trochę suszonych grzybów- niebawem Święta, mogą się przydać :)
Usuń