Jeśli tak jak ja lubicie lżejsze wypieki to w tym z całą pewnością będziecie zakochani. Piernik na mące orkiszowej z bananem i konfiturą truskawkową to niesamowicie wilgotne, aromatyczne i miękkie ciasto. Piernik na ostatnią chwilę, którego ciasto nie wymaga leżakowania i nadaje się do spożycia tuż po upieczeniu i przestudzeniu.
Składniki (na formę keksową 12 cm x 20 cm):
- 140 gram mąki orkiszowej typ 2000
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 banan
- 4 łyżki konfitury truskawkowej lub malinowej
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- cukier puder do dekoracji
Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika przesiewam do miski. W malakserze miksuję na gładką masę banana, jajko, konfiturę, oliwę z oliwek, mleko i miód. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut, do tzw. "Suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy