Lubię takie proste, sezonowe i smaczne przepisy, które zachwycają smakiem, aromatem i kolorami. Nie jest to skomplikowane danie, bo jest w nim zaledwie kasza z warzywami, kurczakiem i serem ugotowana na cydrze jabłkowym i bulionie z kilkoma rozgrzewającymi przyprawami. Niesamowicie sezonowe danie, jesienne zarówno w swej barwie, jak i smaku. Przygotowane z odpowiednią czułością, ze szczyptą miłości może stać się prawdziwym faworytem wśród najbliższych. Jeśli odpowiednio dopracujecie szczegóły, tuż przed podaniem posypiecie kaszę serem kozim o posmaku miodowym oraz posiekanymi, delikatnie uprażonymi orzeszkami osiągniecie niesamowity efekt. Tutaj grają detale, to one tworzą to danie wyjątkowym, takim, które chce się jeść i nie chce przestawać. Ważne jest to byście tych detali nie pominęli.
Całe danie przygotowane jest dosłownie z jednej patelni, jak się okazało najlepsza do przygotowania tego dania okazała się patelnia marki #Ambition, która nigdy mnie nie zawodzi!

Dla moich czytelników mam zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar . Wystarczy wpisać kod: ZDROWE-GOTOWANIE, wówczas i Wy będziecie mogli przygotowywać dania na profesjonalnych produktach marki Ambition jak prawdziwi szefowie kuchni! Zapraszam do skorzystania z promocji!

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 lampka cydru
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • przyprawy: po szczypcie curry, imbiru, kolendry mielonej, papryki wędzonej oraz chili, kuminu oraz suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 200 gram dyni hokkaido
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 gram koziego sera (użyłam roladki koziej miodowej o delikatnie słodkim smaku, która świetnie wkomponowała się w danie)
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaję przyprawy i całość smażę przez minutę. Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Składniki smażę na dużym ogniu przez kilka minut. Marchewkę kroję w plastry a dynię w kostkę. Dodaję do pozostałych składników i smażę całość kolejne kilka minut. Na patelnię wrzucam kaszę, chwilę ją prażę a następnie zalewam cydrem, który redukuję o połowę. W tym czasie wlewam cały bulion, dodaję sól i gotuję danie przez 12- 15 minut, do momentu aż kasza zmięknie ale nie będzie jeszcze rozgotowana. Na koniec doprawiam danie świeżo zmielonym pieprzem. Na suchej patelni prażę orzechy nerkowca przez 2-3 minuty. Ser kozi kruszę w dłoniach. Danie układam na talerzu i posypuję kozim serem oraz prażonymi orzechami. Podaję od razu, gdyż najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego, Klaudia!


Brak komentarzy