Smaczne, chrupiące gofry marchewkowe podane z jajkiem w koszulce, awokado i grillowaną marchewką. Idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 marchewki
- 3/4 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam mix mąk Schar)
- 1 szklanka mleka
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- olej do wysmarowania gofrownicy
- do podania: jajko w koszulce, awokado, grillowane plastry marchewki, podsmażona wędlina
Włączam gofrownicę i rozgrzewam,. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam mąkę, sodę, mleko, jajko, sól, pieprz oraz startą marchew na jednolitą masę. Nakładam porcje ciasta do gofrownicy i piekę przez 4-5 minut, aż gofry staną się chrupiące. Upieczone gofry studzę na kratce.
Propozycja podania: kilka gofrów układam jeden na drugim na talerzu i podaję z jajkiem w koszulce, awokado, ulubioną wędliną i grillowaną marchewką.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy