Proste danie, idealne na lunch lub kolację. Kasza gryczana w towarzystwie wędzonej makreli, awokado, jajka w koszulce z dodatkiem koziego sera i migdałów. Całość polana niewielką ilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym.
W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne w naszej diecie i ważne byśmy uwzględnili je w naszym codziennym jadłospisie.
Składniki (na 1 porcję):
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej
- 2/3 szklanki wody
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 awokado
- 50 gram wędzonej makreli
- kawałek koziego sera w roladce
- garść migdałów
- 1 jajko
- świeża bazylia
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego rozmarynem*
Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Doprawiam. W osobnym garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do małej miseczki i przelewam do gotującej się wody. Jajko w koszulce gotuję 1,5 minuty. Awokado obieram, kroję w plastry. Kozi ser kruszę, makrelę rozdrabiam, migdały siekam drobno. Ugotowaną kaszę mieszam z rybą, orzechami i bazylią oraz olejem rzepakowym. Przekładam na talerz i posypuję pokruszonym serem kozim. Podaję z jajkiem w koszulce i pokrojonym awokado na ciepło lub na zimno.
Smacznego, Klaudia.
*Wystarczy zanurzyć kilka gałązek rozmarynu w oleju rzepakowym i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce, by uzyskać aromatyzowany olej rzepakowy.
Brak komentarzy