Ciasta na kruchym spodzie

Orkiszowa tarta z karmelizowaną pigwą i karmelizowanymi orzechami

08:30

 
Przepyszna, słodka tarta z karmelizowaną w syropie cukrowym pigwą oraz karmelizowanymi, chrypiącymi orzechami włoskimi i migdałami na perfekcyjnym, cynamonowym kruchym spodzie z mąki orkiszowej. Smaczny wypiek, który prezentuje się genialnie.

Składniki (na formę do tarty 12 cm x 25 cm):

Kruchy spód i kratka:
  • 300 gram mąki orkiszowej
  • 150 gram masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 60 gram cukru pudru
Karmelizowana pigwa:
  • 1 kilogram świeżej pigwy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska cynamonu
Karmelizowane orzechy:
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
Pigwę kroję w kostkę, dodaję wodę i cukier oraz laskę cynamonu. Gotuję na minimalnym ogniu przez 5 godzin. Po tym czasie pigwa zmieni barwę, stanie się miękka oraz słodka. Idealna jako konfitura lub nadzienie do tarty.

Orzechy prażę na suchej patelni, kiedy zaczną delikatnie strzelać, wówczas dodaję cukier oraz masło. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i pokryje wszystkie orzechy ściągam patelnię z ognia a orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia (orzechy nie przykleją się do niego).

Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Dzielę ciasto na dwie części, z czego jedna jest przeznaczona na spód więc powinna stanowić 2/3 ciasta. Umieszczam owinięte w folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce. Powinny tam spędzić minimum 30 minut. Większą część ciasta wyciągam z lodówki, wylepiam nim dno i boki formy do tarty. Tak przygotowany spód umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez 20 minut. Po tym czasie wypełniam spód karmelizowaną pigwą a z pozostałego ciasta tworzę kratkę na wierzchu tarty. Obniżam temperaturę piekarnika do 170 stopni i piekę tarte przez 40 minut. Po upieczeniu studzę ciasto i dekoruję karmelizowanymi orzechami. Wypiek świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych.

Smacznego, Klaudia.

Zobacz także

10 komentarze

  1. Jak zwykle cudnie wygląda! Bardzo ciekawa propozycja i z pewnością smakuje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, prezentuje się świetnie i na pewno smakuje znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę przyznać, że do tej pory to ja z pigwy jedynie nalewki robiłam ale pomysł z tartą jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moją zeszłoroczną nalewkę z pigwy ktoś już nawet zdążył wypić, winowajcy nie znalazłam i nie doczekała się nawet publikacji na blogu, natomiast tym razem postanowiłam z pigwy wyczarować inne cuda :)

      Usuń
  4. Skradłaś moje serce tym przepisem. uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i lubię kombinować. Zmieniłabym pigwę na inny owoc, bo po prostu nie lubię, ale reszta świetna. I piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego proponuję żurawinę, maliny, wiśnie lub jabłka. Miło mi to czytać, dziękuję! :)

      Usuń